Facebook Facebook Facebook Facebook Vihannin kinttupolut Facebook
EtusivuVihannin kinttupolutKylätVihannin kinttupolutReititVihannin kinttupolutKohteetVihannin kinttupolutKartatVihannin kinttupolutHistoriaVihannin kinttupolutKuvatVihannin kinttupolutYhteystiedot
Vihannin kinttupolut
Möykkylä-Lukkaroinen
Vihannin kinttupolut
Läntisranta
Myllyperä-Perukka
Vihanti
Kuusirati
Alpua
Lumimetsä
Lampinsaari
Ilveskorpi
Vihannin kinttupolut
 
EtusivuVihannin kinttupolutKylätVihannin kinttupolutReititVihannin kinttupolutKohteetVihannin kinttupolutKartatVihannin kinttupolutHistoriaVihannin kinttupolutKuvatVihannin kinttupolutYhteystiedot
Vihannin kinttupolut

Reitit ja polut (päivitetty 17.6.2020)

Vihannin kylien yhteinen virkistysreitistö Vihannin kinttupolut sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, Raahessa. Tammikuussa 2012 alkanutta hanketta hallinnoi Alpuan kylätoimintayhdistys ja projektikoordinaattorina toimii Seija Jussinniemi. Reittejä on raivattu talkoovoimin. Valmista reittiä on yli 120 kilometriä. Taukopaikkoja on noin 5–10 kilometrin välein. Yöpymispaikkoja löytyy jokaisen kylän reiteiltä. Vihannin kinttupolut -hankkeen on rahoittanut Nouseva rannikkoseutu ry sekä Vihannin kylät. Talvisin osa reiteistä on käytössä pääsääntöisesti vain hiihtoreitteinä.Klikkaamlla reittilista kuvaketta saat reittilistan näkyville kartan vasempaan laitaan. Voit myös suoraan klikata kartalla olevia värillisiä reittejä nähdäksesi lisätietoa. Voit myös siirtyä suurempaan näkymään Koko ruutu kuvaketta klikkaamalla.

Vihannin kinttupolut

Kymmenenkylänpolku > Uusi yhdysreitti 2020!

   Kymmenenkylänpolku

Tämä reitti on yhdysreitti Honkamajalta kinttupoluille. Reitillä on kaksi taukopaikkaa. Kattilalammen läheisyydessä on puolikota ns. Lampinkallioilla ja Eteläselänlammen rannalla on laavu. Laavulle lähtee lyhyt pisto polulta ja molemmissa taukopaikoissa on puusee. Reitti on vaihteleva. Pitkoksia on kahdessa paikassa. Reitin varrella on ollut talvella 2019 isoja hakkuita ja penkkateillä voi olla hakkuujätettä. Reitti on muutoin hyvin näkyvillä maastossa. Lue lisää >>

Vihannin kinttupolut

1. Alpua—Kuusiratin kylätalo

Reitti erkanee Kuusiratin kylätalolle pääreitin varrelta. Polku kulkee ikivanhaa metsäreittiä pitkin jota ovat jalankulkijat käyttäneet oikopolkuna Taka-aavan pelloille. Reitti on helppo kulkuinen. Uusi metsänhoitotie on muuttanut reitin kulkua ja metsästä poiketaan tielle hyvän sillan kautta. Tietä kuljetaan kaatopaikan kohdalle ja poiketaan sieltä taas metsäreittiä peltotielle ja Kuusiratin kylätalolle.

2. Lampinsaari—Ilveskorpi

Reitti kulkee läpi Lampinsaaren pääkatua ja erkanee koulun takaa ns. latureittiä pitkin Mutterimajaa ja Ilveskorpea kohti. Reitti on helppokulkuista sillä sen pohjana on hiihtobaana. Noin 2 km:n päässä Lampinsaaresta sijaitsee Kiviharjun laavu ja siitä 2 km:n päässä Mutterimaja. Tämä reitti päättyy tien varteen. Reitiltä erkanee opastus Myllyperää kohti ja tämä reitti soveltuu hyvin myös maastopyöräilyyn.

3. Impinpolut, Alpua

Impinpolut sijaitsevat Alpuan ja Lumijärven välillä. Nimi tulee kirjailija Impi Aronahon mukaan joka on asustanut seudulla 1900 –luvun alkupuolella.
   Polut menevät pitkälti myös vanhaa Raahesta sisämaahan kulkenutta suolatietä pitkin. Reitit ovat helppokulkuisia ja kuivapohjaisia. Lumijärven rannassa on laavu ja järven voi kiertää pitkospuita pitkin. Noin 1,3 km:n päässä laavusta sijaitsee lintutorni. Polku jatkuu kohti Rinnekangasta jonne matkaa 15 km.

4. Alpuanjärvi—Lumijärvi

Alpuanjärvelle kuljetaan pääasiassa talvella järven kosteuden vuoksi. Reitti on kunnostuksen alla ja nyt ojitusten tultua valmiiksi reittiä aletaan kunnostamaan.

5. Puuronevantie—Kirkkojärvi

Reitti on helppokulkuista ja ohittaa läheltä kauniin pienen Särkijärven. Järven jälkeen reitti yhtyy Läntisrannan luontopolkuun hetken ajaksi. Reitiltä voi pistäytyä Myllykosken laavulla tauolla. Läntisrannalta lähdetään kohti Uturinnettä, joka oli aikoinaan seudun ensimmäisiä laskettelurinteitä. Vieläkin voi nousta rinteen huipulle ja katsella alueen metsävoittoisia maisemia joita vähitellen ympäröi tuulimyllyjen rivistöt.

6. Möykkylän reitti

Möykkylän kylätalo on kinttupolkujen lähtö- ja/tai päätepiste. Möykkylästä Puuronevantielle tuleva reitti on paikoin haastavaa. Reitti kulkee linjaa pitkin ja voisi olla maastopyörälläkin ajettavaa.

7. Myllykosken laavu

Myllykosken laavulla voi hetkeksi istahtaa puron solinaa nauttimaan.

8. Vihanti—Myllyperä

Reitti kulkee Vihanninjärven rannasta Ahmasojan laavun kautta. Paikka on hyvä levähdystä varten ja voi siellä hyvin viipyäkin nauttien kauniista ympäristöstä. Reitti kulkee paikoin metsäteitä pitkin.

9. Myllyperä—Riitunkivi

Reitti on vanha kirkkopolku Saloisista asti jota pitkin on kuljettu pitkiä matkoja läpi Vihannin ja eteenpäin Haapavedelle. Riitunkivellä voi hetken istua puolikodassa ja miettiä aikoja taaksepäin. Reitillä pitkoksia.

10. Myllyperä—Ilveskorpi

Tämä reitti on lyhyen pätkän huonokulkuista johtuen hakkuista. Reitti on maastopyörällekin sopivaa ja ehkäpä haasteellista. Reitillä on puolikota. Tämä reitti on vanha "tanssipolku" jota pitkin on kuljettu kylille.

11. Radanvarsitie

Reitti on ns. apureitti Ilveskorven kylältä varsinaiselle reitille. Sitä ei ole merkattu.

12. Käpylä—Kauraperä

Tällä reitillä näkee vanhaa maaseutu-asutusta. Viiltolan tietä pitkin on mukava patikoida tai pyöräillä ja seurata esim. viljelyksiä. Reitille tehdään jokivarteen laavu. Kauraperäntien varressa on lähde.
Reitti johtaa Mutterimajalle ja Kiviharjun laavulle sekä sen jälkeen Lampinsaareen. Käpylän koulun vieritse polku jatkuu kohti Ahmastupaa ja Hirvimajaa sekä Hirvinevalle.

13. Rasvakosken reitti

Rinnekankaalta lähtee suosittu reitti kohti Rasvakosken kämppää. Reitti on luonnossa kulkijalle moni-ilmeinen. Voi olla että kuukkeli seuraa tai hirvi rapistelee polun vieressä. Rasvakosken kämppää ennen on koski itse joka on syntynyt tosin ihmisen avustuksella. Pirnesoja kulkee reitin lähellä.
   Rasvakoskelta lähtee Viiankankaalle päin nimetty Linnunlaulupolku. Polulla on infotauluja reitin kasveista ja lintukannasta. Hirvinevan alueella pesii yli 50 eri lajia.
Viiankankaan laavu on myös Linnunlaulupolun varrella. Reitillä on talvisin perinteinen hiihtolatu joka kiertää nevan ympäri.

14. Ojalanperä—Rinnekangas

Reitti on hyväkulkuista vanhaa ja uuttakin metsäautotiepohjaa suurelta osin. Matka taittuu mukavasti Miekkapirtille jossa voi lämmittää tarvittaessa kaminaa ja yöpyäkin. Ulkona voi myös grillissä nuotioida. Miekkapirtiltä matka jatkuu vanhan Rinteen tilan kautta Rinnekankaan metsästysmajalle. Majan voi vuokrata Lumimetsän metsästysyhdistykseltä. Pihassa olevaa kotaa voi käyttää maksutta ja siellä voi myös yöpyä. Kota tunnetaan nimellä Askon saluuna. Riistapolku alkaa Rinnekankaan metsästysmajalta ja jatkuu aina Piipsanjoelle asti.

15. Piipsantie—Ojalanperä

Reitti yhdistää Kauraperän ja Lumimetsän. Reitti kulkee maalaistalojen ohitse ja viljelysteitä pitkin. Maastopyörällä kuljettavaa joskin haasteellista. Maastopyörällä reittiä voi jatkaa Ojalanperältä Rinnekankaalle.

16. Lumijärven laavulle pisto Koivumaanperän tieltä

17. Lumijärvi—Törminperä

Matkalla lintutorni ja reitti jatkuu Mäkiahon laavun kautta Riistapolulle ja Rinnekankaalle. Mäkiahon laavun seutu on kaunista reitin kiemurrellessa Piipsanjoen molemmin puolin. Joki ylitetään reitille valmistetun sillan kautta. Sillan jälkeen alkaa Riistapolku infotauluineen ja jatkuu aina Rinnekankaan metsästysmajalle asti. Reitin varrella on Sepänkankaan kotus ja Miekkapirtti taukopaikkoina. Reitti on helppokulkuista ja Ojalanperältä Miekkapirtille metsäistä tietä pitkin kulkevaa. Miekkapirtiltä kuljetaan vielä metsäautotietä ja poiketaan siitä metsän kautta Rinnekankaalle.

18. Lumimetsän NS—Koivumaanperäntie

Nuorisoseuralta pääsee maantietä pitkin Koivumaanperäntielle josta voi poiketa lähtemään joko Alpuaa kohti tai sitten Lumijärvelle ja sieltä kohti Rinnekangasta.

19. Alikulku—Ilveskorpi

Reitti on yhdysreitti poluille ja on pyörällä ajettavaa kokonaisuudessaan.

20. Impinpolut, Alpua

Katso reitti 3.

21. Vanha kivikauden asumus

Reitti menee kivikauden asumuksen paikalle

22. Ukonkantti—Urheilukenttä

Reitti kulkee läpi Vihannin kirkonkylän. Urheilukentän päästä löytyy opasteet kohti Alpuanharjua.

23. Alpuanharjun hiihtomaja—Lampinsaari

Reitti kulkee hyväpohjaista latureittiä poiketen Sumppitunturin ja Höynäyshoitolan kautta Lampinsaaren keskustaan. Sumppitunturi on rakentunut erilaisista maa-aineksista ja palvelee nyt luontopolkureitistönä. Lintukanta on erittäin runsas lähistöllä olevissa lammissa. Sumppitunturilla on paljon erityisiä kohteita.

24. Urheilukenttä—Varesneva

Reitti kulkee latupohjaa Vihannin urheilukentältä lähdettäessä hetken matkaa. Opasviitta ohjaa polulle. Matkan varrella on Linnaistenkankaan metsästysmaja jonka pihalla voi syödä eväitä. Seuraava pysähdyspaikka on Vareskota. Reitti on maastopyörälläkin ajettavaa hiekkatietä. Reittiä pystyy kulkemaan myös lastenrattaiden kanssa. Tällöin toki kannattaa huomioida reitin taukopaikkojen välit. Vareskodalta Alpuanharjulle reitti jatkuu vanhaa tietä pitkin.

25. Alpuanharjun hiihtomaja—Alpua

Reitti kulkee lähellä vanhaa suolatietä. Alpuanharju on kaunista maastollisesti vaikka siellä nyt onkin hakkuita ollut. Alpuan hiihtomaja palvelee hiihtäjiä talvella avoimin ovin päivisin ja pihalla on katosgrilli. Hiihtomajalta pääsee Alpuaan helppokulkuista ja kaunista harjumaastoa pitkin. Matkalla voi myös ihailla Alpuanojaa joka on kaivettu Alpuanjärveä kuivattamaan. Reitiltä voi pistäytyä Alpuan koululle. Koululla ei ole avoimia tiloja kuin vain varattuna etukäteen.

26. Lumimetsä—Piipsantie

Reitti lähtee nuorisoseuran pihasta ja kulkee metsän läpi kohti sähkölinjaa jonka läheisyydessä on Piipsan kota. Kodassa voi vaikkapa yöpyä ja jatkaa sitten matkaa kohti Piipsantietä ja siitä eteenpäin Ojalanperälle. Reitillä on kiertotie metsäautotietä pitkin. Oikopolku on merkitty hyvin ja on hyväkuntoista kulkea.

27. Metsänvartijanpolku

Metsänvartijanpolku infoineen kertoo mitä metsänvartija on aikoinaan nevaa kierrellessään kokenut. Polku menee vartijan kulkemaa samaa reittiä.
   Reitillä on noin 2 km pitkospuuta joka on talkoilla rakennettu kahtena kesänä. Neva on hieno nähtävyys ja myös luonnonsuojelukohde osittain. Nevan keskellä on ns. metsopysäkki, joka on hyvä evästaukopaikka. Talvisin Rasvakosken latureitti kiertää perinteisellä hiihtotyylillä ympäri nevan.

28. Reitti ei voimassa

Tämä reitti ei ole tällä hetkellä voimassa.

29. Viiankangas—Käpylä

Reitin varrella on kaksi taukopaikkaa, Hirvimaja ja Ahmastupa. Molemmissa voi yöpyä. Reitti on vanhaa latupohjaa ja on hyväkulkuista ottaen huomioon sen vähäisen käytön. Reitillä saa nauttia luonnonrauhasta.

30. Kirkkopolku jatkuu

Kirkkopolku jatkuu Lukkaroisen tielle asti. Kinttupolut-reitistö päättyy tällä erää tähän mutta polut jatkuvat eteenpäin Piehinkiin asti. Reitillä puolikodat Kauniskankaalla ja Kapasenkalliolla. Kaunista hyväkulkuista reittiä ja taukopaikat katkaisevat pitkää taivalta. Ennen Riitunkiven puolikotaa pitkospätkää. Iso tervahauta ennen Kapasenkallioita. Reitillä myös vanhoja kiviaitoja.

31. Vihannin kinttupolut

Reitin tiedot puuttuvat toistaiseksi.

32. Malmilöydöspaikka

Vihannin ensimmäinen malmilöydöspaikka. Pistoreitti löytöpaikalle jossa merkki.

33. Hirvimaja—Nevareitti yhdyspolku

Hirvimaja sijaitsee n. 800 m päässä nevareitiltä. Sinne on mukava poiketa vaikkapa yöpymään ja sieltä voi myös jatkaa matkaa Ahmastuvalle Käpylän suuntaan tai kääntyä Viiankankaan tielle päin ja sieltä kiertämään kohti Rasvakoskea.

34. Sepänkankaan Kotus ja riistapolku

Sepänkankaan Kotus on riistapolun taukopaikka. Laavu on uusi ja sen lisäksi riistapolulle tulee näkötorni josta voi seurata alueen eläimiä. Polulle tulee infotauluja alueen tämän hetkisistä eläinhavainnoista. Ojalanperältä polut risteävät kolmeen suuntaan. Riistapolku kulkee läpi Rinnekangasta kohti ja haara lähtee Piipsanlehtoon ja Lumimetsän nuorisoseuran pihan kautta tielle. Siitä Koivumaanperän tielle ja taas edelleen kunnes viitta osoittaa Alpuanharjulle tai pienen matkan eteenpäin Lumijärven laavulle.

35. Utusen laavun reitti

Tämä väli on vanhaa polkua jota nyt on kunnostettu kulkukelpoiseksi ja merkattu kinttupolkuihin kuuluvaksi reitiksi. Reitiltä pääsee Penikanlaavun kautta Riitunkiven taukopaikalle ja sieltä joko Myllyperälle tai Lukkaroisiin vanhaa kirkkopolkua pitkin. Reitti on osittain haasteellista kivikkoisen maaston vuoksi. Lyhyitä nämä kivikkopätkät ovat. Reitti haarautuu myös Myllykosken laavulle ja sitä kautta Vihantiin.

36. Penikanlaavun reitti

Tämä reitti on uusi yhdysreitti Kirkkopolulle ja Myllyperälle. Reitti menee läpi hakkuuaukion ja jatkuu metsäistä, osin epätasaistakin polkua pitkin. Lopussa pitkoksilla menoa. Järvimaisemaa etäänpänä lähes koko reitin ajan.

37. Riitunkivelle

38. Myllykosken laavu

Myllykosken laavu on hyvä taukopaikka jos aikoo kierrellä polkuja pitkin vaikkapa Uturinteen kautta Vihantiin.

39. Korvenraivaajien talolle

Tämä reitti on hiihtoreitti joka ajetaan Ilveskorvesta Lampinsaareen jne. Vihannin laduille. Kesäisin kulku teitä pitkin.


Vihannin kinttupolut
Alareuna